Cube 1 (1997) – Küp 1 Film Analizi

Küp (Cube) 1997 Kanada yapımı bir gizem ve bilim-kurgu filmi. Bu yazıda Türkiye’de 2001 yılında gösterime giren Küp filmi üzerine konuşalım.  Filmin (193.965 oylama sonucunda oluşan) IMDB puanı 7,2. Tam olarak bir buçuk saat süren filmin tamamı küp şeklindeki mekanlarda geçiyor. Filmde dış dünyaya ait bir tane bile görüntü bulunmuyor. Durum böyle olunca filmde küplerin içerisinde bulunan yedi oyuncu dışında figüran olarak bile hiçbir oyuncu yer almıyor.

Cube 1 (1997) – Küp 1 Fragman / Trailer İzle

Küp 1 Filmin Konusu

Film ne olduğu tam olarak anlaşılmayan küp şeklindeki nesnelerin içerisinde uyanan insanların oradan kurtulma mücadelesini anlatıyor. Çeşitli mesleklere ve karakterlere sahip bu insanlar küplerin içine nasıl ve ne zaman geldiklerini ya da getirildiklerini hatırlamıyorlar. Çeşitli özelliklere ve yeteneklere sahip bu kişiler güçlerini birleştirerek ölümcül tuzaklara sahip bu küplerden dışarıya çıkmaya çalışıyorlar.

Yazının bundan sonrası tamamen spoiler içermektedir.

Filmde birbirinden farklı özelliklerde ve karakterlerde yedi kişi bulunuyor.

1- Leaven: En başta hiçbir özelliği olmadığını ve arkadaşlarıyla dışarıya çıkmak dışında hiçbir iş yapmadığını söylese de sayılar ya da matematik konusunda çok yetenekli olduğu ortaya çıkıyor.

2- Holloway: Mesleği doktorluk olan Holloway, özellikle ekibe sonradan katılan ve akli dengesi yerinde olmayan Kazan adlı karakteri idare etme konusunda yeteneklerini gösteriyor. Holloway, ekibin agresif elemanı Quentin’le anlaşmazlık yaşıyor. Bu anlaşmazlık ne yazık ki onun sonunu getiriyor.

3- Worth: Küpün içerisindeki en gizemli kişi olduğunu söyleyebiliriz. En başta hiçbir şeyi umursamıyor gibi görünüyor. Hatta onun bu durumunu özellikle Quentin’in dikkatini çekiyor ve ona güven duymuyor. Daha sonraları Worth adlı karakterin küpün dış tasarımını yapan kişi olduğu ortaya çıkıyor. Tabi Worth kendisine bu işi ya da siparişi veren kişileri hiçbir şekilde tanımıyor.

Soldan sağa: Rennes, Quentin, Leaven ve Holloway

4- Kazan: Akli dengesi yerinde değil. Küpün içinde neden böyle birisi var, sorusu aklımızı kurcalarken filmin sonlarına doğru inanılmaz bir yeteneği olduğu ortaya çıkıyor. Sayılar ne kadar büyük olursa olsun bunların çarpanlarının sayısını anında hesaplayabiliyor. Sayıların çarpanlarının değerleri onların küplerin sırrını ya da şifrelerini çözmelerinde en etkili yönteme dönüşüyor.

5- Alderson: Bu kişi filmde hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz karakter. Filmin en başında küplerin içerisinde bir tuzağa yakalanıyor ve parçalara ayrılıyor. Bu sayede küplerin içerisindeki ölümcül tuzaklara seyircilere gösterilmiş oluyor.

6- Rennes: Bu karakter küpteki elemanların en uyanık geçinenlerinden birisi. İlerleyen yaşına rağmen yerinde durmuyor. Sürekli bir çıkış yolu arıyor. Bir süre sonra bu elemanın yedi büyük hapishaneden kaçmayı başaran yetenekli bir sensor uzmanı olduğu ortaya çıkıyor. Ancak kendine çok fazla güvendiği için yaptığı bir hesaplama hatası onun sonunu getiriyor. Rennes bir süre sonra ölüyor.

7- Quentin: Polis olduğunu en baştan beri vurgulayarak söyleyen Quentin belli bir süre sonra gruptaki en güçlü kişi olduğunu düşünerek herkese emirler yağdırmaya, fiziksel olarak kendisinden zayıf gördüğü diğer elemanları ezmeye başlıyor. Dolayısıyla kısa sürede küpün içindeki en itici elemana dönüşüyor. Quentin’ın liderlik hırsı onu anlaşamadığı elemanları öldürme noktasına kadar götürüyor. Yani tamamen yoldan çıkıyor.

Neyin Nesi Bu Küp?

Gözlerini küpün içerisinde açan bu karakterler küpün ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Doğal olarak küp hakkında pek çok fikir öne sürülüyor. Hükümetin gizlice yürüttüğü ama sonrada terk ettiği bir proje, ya da uzaylıların tasarımı gibi fikirler ortalıkta dolaşıyor.

Ancak küple ilgili en sağlıklı bilgiye küpün dış tasarımını yapan Worth’un paylaştığı bilgilerden sonra ulaşılıyor. Worth onun bir sahibi olmadığını onu dışarıda yöneten bir beyin bulunmadığını söylüyor. Her bir parçası başkası tarafından tasarlandıktan sonra işler bilinmeyen bir nedenle kontrolden çıkıyor ve bu proje ortalıkta kalıyor. Worth tasarlanırken bir amacı olsa bile artık unutulduğunu ve hiç kimsenin bu küpün unutulmuş ve kalıcı bir kamusal projeye dönüştüğünü anlatıyor. Evet, küple ilgili filmde yapılan en net açıklama bu.

Küpten Bir Çıkış Yolu Var mı?

Evet, var. Pek çok deneme yanılmadan sonra akıl sağlığı yerinde olmayan Kazan’ın yeteneğini kullanan bir diğer matematik dehası Leaven asal sayılar ya da çarpanlarla ilgili verileri değerlendirerek önce tuzaksız odaları sonra da çıkışın olası yerini hesap etmeyi başarıyor. Onun hesaplamalarının doğru çıktığını son sahnede görüyoruz. Ancak trajik olan küpten sadece Kazan’ın çıkabilmesi. Adeta beyinsiz bir zombiye dönülen Quentin, grup elemanlarının onu terk etmesine katlanamıyor. Çıkış anında Leaven’a öldürücü bir darbe indirmeyi başarıyor. Leaven ölüyor. Quentin, Worth’u ağır yaralıyor. Ağır yaralanan Worh küpten çıkmak üzere olan Quentin’i bacağından yakalayarak küp hareket ettiği anda ölmesini sağlıyor. Holloway ve Rennes zaten daha önce ölmüşlerdi. Sonuç olarak küpün içerisinde belki de en saf ve temiz olan kişi yani Kazan çıkabiliyor.

Küp bence bir kez seyredilip unutulacak nitelikte bir yapıt. Felsefi bir derinliği yok ya da bu tür mesajlar vermekte çok başarısız. Herkesin suçlu olduğuna kimsenin masum olmadığına yönelik mesajlar iletmeye çalışsa da bu mesajını etkili bir şekilde vermekten çok uzak. Zaman zaman sıkıcı da olabilen küp filmini biraz sabrınız biraz da zamanınız varsa seyredebilirsiniz. Sonrasında unutacağınız kesin.

Küp 1 (1997) Filmi Tek Parça Full HD Nasıl İzlenir?

Cube 1 Filmi türkçe dublaj ve türkçe alt yazılı seçenekleri ile Netflix platformunda yayınlanmıştır. Netflix web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden üye bilgileriniz ile giriş yaparak kesintisiz olarak seyredebilirsiniz.

  1. Bir felsefesi var mı? evet var. Her zaman kazanamazsınız. Her zaman kaçamazsınız. Her zaman yaşayamazsınız. Hayatta böyledir. eğer kendimizle yüzleşmek istemiyorsak, filmi izlemememiz daha iyi olur. Çünkü ancak unutmak istersek yüzleşmeyiz. Küp bir seferde tüketilecek bir şeker paketi değildir. Eğer öyle düşünüyorsak, dirilen zombileri izlemeliyiz. Doktorun bakışları gerçektir. Kazan’ın işeyişi kadar. Aynasızın iyi olması gerekmiyor. yaşamak istiyor ve eşiğe kadar gidebiliyor. Beklenilmeyen çok şey var. Belki canımızı sıkıyordur. Kazan dışında hepsinin ölümü mesela. Final için hiç fena değil. Beşi falan kurtulsa emin olun, daha çok seven olurdu filmi. Mesele iyi ya da kötü son değil. Mesele rahatsız edici gerçek bence. Tek bir platformun ve tuzakların içine fantazmanın zirvesine çıkmışken, o gerçeği koymak kolay iş değildir. Keşke bir kitabı olsaydı da okusaydık. o zaman seyrinden ziyade okuması daha zevkli olurdu böyle bir kurguyu.

  2. ne kadar saçma bir yorum: “sonrasında unutacağınız kesin”. bir analizde genelleme görmek üzücü.

  3. Bir kez izleyip unutmak mı? İlk izlediğimden beri yıllar içerisinde defalarca izlediğim bir yapıt. Matematikle olan reel bağı, alanımdan dolayı beni ne kadar heyecanlandırsada felsefi tarafı her izlediğimde etkileyici geliyor. Yinede son sahnede Leaven in kurtulmasını deli gibi istiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.