
Midsommar (2019) – Ritüel Film Analizi
Midsommar – Ritüel (2019), Hereditary’nin (2018) yapımcısı Ari Aster’in hem yazıp hem yönettiği bir korku- gerilim yapımı. İki buçuk saate yakın süren Ritüel; Amerika, İsveç ve Macaristan ortak yapımı. Bu yazıda ülkemizde 26 Temmuz 2019’da gösterime giren film hakkında konuşalım.
Midsommar – Ritüel Filminin Konusu
Dani ve Christian ilişkileri çok iyi gitmeyen iki sevgilidir. İsveçli arkadaşları Pelle’nin davetiyle efsanevi bir yaz festivalini yerinde görmek için festivalin yapıldığı kırsala yani Harga’ya gitmeyi kabul ederler. Ancak bu festivalin hiç de görüldüğü gibi olmadığını ve Pagan kültürünün kanlı ritüellerine sahip olduğunu anlamaları uzun sürmeyecektir.
Midsommar (2019) – Ritüel Fragman / Trailer İzle
Yazının bundan sonrası spoiler içermektedir.
Uzun, Sıkıcı ve Büyülü Bir Ritüel
Dani, İsveç’e gitmeye arkadaşı Pelle’nin yaptığı akıllıca yönlendirmeler sonucunda karar vermişti. Pelle’nin bu yönlendirmeyi neden yaptığına daha sonra törende göreceğimiz Odd Baba’nın “Pelle’nin insanlar hakkında kusursuz sezgileri vardır.” sözünden sonra bir anlam verebiliyoruz. Gerçekten de Dani filmin sonlarında yer alan kraliçe seçimlerinde dans yeteneğini ve dayanıklılığını ispat ederek Mayıs Kraliçesi ünvanını alacaktır.
Tam dokuz gün sürecek bu festivalin aslında içerisinde büyülerin de kullanıldığı ritüeller sarmalı olduğunu görüyoruz. Saatler süren ritüeller gerçekten bitmek bilmiyor ve bir yerden sonra artık gerçekten sıkıcı gelmeye başlıyor. Kutsal kitaplar, kanlı ayinler, ölümler, yaşamlar, yemekler, büyüler, yazıtlar, evlilikler, eş seçimleri, gizemler, kahinler, bin bir çeşit giysiler, çiçekler, anlamsız ya da anlamlı bakışmalar, resimler, meşaleler, çiçekli arabalar, ayılar, insan bedenlerinin yakılması, hikayeler… Ritüeller o kadar çok ve o kadar fazla ki inanın her birisini buraya yazmak ve onlardan kısa kısa bahsetmek bile sayfalar dolusu yazı yazılmasını gerektiriyor. İşte benim filmi seyrederken sıkıldığım durum tam olarak bu.
Ritüeller Seyircileri Bıktıracak Kadar Fazla
Öncelikle bir belgesel seyretmiyoruz; korku-gerilim dolu bir yapım seyredeceğimizi umuyoruz Ritüel’in karşısına geçerken… Ancak dikkatle seyretmeye ve her kelimesini her cümlesini yakalamaya çalıştığımız ritüeller bitmek bilmiyor ve ardı arkası kesilmiyor. İnanın ben sabırlı bir izleyiciyim ve Hereditary filminden ötürü yönetmenin kredisi bende büyük. Yalnız ritüelleri dinlemekten, onlara anlam vermeye çalışmaktan o kadar yoruldum ki filmin sonunu birkaç moladan sonra ancak getirebildim.
Aradığımız korku ya da gerilim sahneleri birkaç istisna dışında filmin son dakikalarında gizli. Adım adım bir şeyler yapıldığını, festivale dışarıdan gelenlerin bir bir ortadan kaybolduğunu biliyoruz ama bunların başına ne geldiğine ancak filmin sonunda şahit olabiliyoruz.
Sahnelerin tamamı konuşmalar da dahil olmak üzere gerçekten çok ama çok sıkıcı. Anlamsız ve uzun yakın plan çekimleri (Yönetmenin tercihi ama gerçekten bu kadar yakın plan çekimi kullanılması gerekli miydi?) bitmek bilmeyen diyaloglarla birleşince filmin akıcılığı yerlere serilmiş. Evet, filmin akıcılığı ve sürükleyiciliği çok ama çok düşük.
Sonuç
Eğer belgesel tarzı bir yapım seyretmek istiyorsanız Ritüel sizi tatmin edebilir. Ancak korku ve gerilim tarzında akıcı, şaşırtıcı ve film bitince iyi ki seyretmişim, diyeceğiniz bir film arıyorsanız Midsommar – Ritüel’in yakınından bile geçmenizi tavsiye etmem. Hayatım boyunca artık ritüel odaklı bir film seyretmek istemiyorum; film sonunda Dani’nin yüzünde beliren gülümsemenin ne anlama geldiğinden bile bahsetmedim yazıda… Bilmem anlatabildim mi?
Ritüel (2019) Filmi Tek Parça Full HD Nasıl İzlenir?
Midsommar Filmi türkçe dublaj ve türkçe alt yazılı seçenekleri ile Google Play Filmler platformunda yayınlanmıştır. Google Play Filmler web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden üye bilgileriniz ile giriş yaparak kesintisiz olarak seyredebilirsiniz.
Eğer detaylı analiz yapmadıysanız başlığa “detaylı” yazmayacaksınız. Analizde çok içinde ” sıkıldım, sıkıldım, sıkıldım” yazan bomboş bir yorum olmuş.
Bu yorumlar şaka olmalı herhalde , adam şaheser nıtelıgınde film yapmış beğenmeyebilirsin ama bu kadar uzun ve anlamsız yorumlar yapıp bunu paylaşmak neyin nesi acaba